Cursuri de balet clasic

Cursuri de balet clasic, armonie si splendoare pe poante

Baletul clasic, initiat o data cu primele cursuri de balet pentru copii, este privit ca o arta, in toata splendoarea ei. Este considerat mai mult decat unsport de practicat dupa orele celor mici de gradinita sau de scoala si chiar mai mult decat o profesie.

Cu ajutorul acestor cursuri de balet clasic pentru copii, scoala de dans Stop&Dance isi propune sa-i initieze pe cei mici intr-o calatorie, a carei destinatie ar putea fi reprezentata chiar de cariera de balerin sau balerina. Incepand de la o varsta frageda, din perioada prescolara, cursurile de balet copii sunt astfel concepute incat sa contribuie la pregatirea fizica adecvata a micutilor.

Pe parcursul lectiilor pregatitoare, incepand cu modulul 1 si continuand cu modulul 2, in mod gradual, sunt abordate tehnicile de baza ale baletului clasic. Prin cursurile de balet clasic preliminare, miscarile corpului se armonizeaza cu pasiunea, completandu-se perfect cu sunetele muzicii. Acum se descopera primii pasi catre o arta in care fiecare parte a corpului se bucura de libertatea de miscare si de exprimare.

Care sunt etapele cursurilor de balet clasic?

Baletul clasic necesita capacitati exceptionale de coordonare a tuturor partilor corpului, abilitati ce se deprind si se perfectioneaza doar incepand cu o varsta precoce. Asadar, primii pasi la cursurile de balet clasic incep in jurul varstei de 4-6 ani, cu lectiile de prebalet. In aceasta perioada, trupul si mintea, sensibile si deschise schimbarilor, faciliteaza deprinderea tehnicilor de pregatire pentru lectiile de balet de mai tarziu.

La baza primelor cursuri de balet pentru copii stau trei principii:

  • Respectarea personalitatii copiilor;
  • Dezvoltarea capacitatilor motorii;
  • Descoperirea unor abilitati ce vor fi aprofundate pe tot parcursul procesului de invatare a baletului clasic.

Cursurile pregatitoare sau de prebalet sunt destinate tuturor copiilor, fetite si baieti, cu inclinatii mai mult sau mai putin evidente spre aceasta disciplina. Nu are importanta statura sau corporatura, nici mobilitatea sau simtul artistic. Toate se vor "prelucra" pe parcursul orelor de la cursurile de dans, impartite in doua module, dupa cum urmeaza:

Cursuri de balet clasic, modulul 1: Initierea

Nimeni nu se asteapta ca cei mici sa danseze in adevaratul sens al cuvantului, precum marii artisti, incepand de la 4 sau de la 5 ani. Mai intai este nevoie sa invete sa-si cunoasca propriul corp, sa inteleaga cum sa se miste, raportandu-se la ceilalti micuti din aceeasi grupa de varsta, dar si la spatiul ce-i inconjoara.

Pe toata perioada de initiere de la cursurile de balet copii, instructorii scolii noastre de dans se orienteaza in special inspre educarea micilor elevi. Prinsi in diverse jocuri si exercitii, acestia executa intens tot felul de miscari de streching la sol, ce le permite sa-si simta propriul corp. Sau in picioare, miscandu-si o anumita parte a corpului, vor reusi sa descopere pozitiile bratelor, ale umerilor, dar si tot ce pot face de exemplu in timpul rotirilor, aplecarilor, ridicarilor, etc.

Pe parcursul acelorasi cursuri de balet clasic, acompaniati la pian, copiii se vor obisnui si cu primele ritmuri ale muzicii clasice, simple si usor de retinut. Pentru dezvoltarea urechii muzicale, vor invata cum sa tina ritmul, punand accent pe timpii muzicali mai pronuntati, cu batai din palme si din picioare. Dezvoltarea simtului artistic este facilitata de exercitiile de interpretare a diferitelor stari de spirit (tristete, bucurie, suparare, fericire, uimire, mahnire, etc.) sugerate de acordurile pieselor clasice.

Cursuri de balet clasic, modulul 2: Faza intermediara

Lectiile de prebalet de la modulul 2 sunt o faza ce intermediaza trecerea intr-un an sau doi, catre modulul 3 sau mai bine zis catre cele ce vor fi adevaratele cursuri de balet clasic. Pe toata perioada acestor ore nu se mai pune accentul pe streching, ci se incepe lucrarea corecta a musculaturii. In acest fel, corpul se pregateste pentru exercitiile la bara ce urmeaza sa fie executate incepand cu modulul al treilea.

Copiii vor continua cu exercitii adecvate pentru corectarea posturii dar si pentru dezvoltarea, definirea si consolidarea grupelor musculare. Tot in aceasta etapa, micii dansatori, experimentand formarea reflexelor pentru pozitia mainilor si a picioarelor, vor deprinde pas cu pas fiecare secventa de miscari, incepand de la cele mai simple.

Prin intermediul jocului si sub coordonarea profesorilor de balet clasic, fetitele si baietii, o data ce-si vor fi descoperit si dezvoltat potentialul artistic, vor pune in practica tehnicile invatate. Acum este momentul cand, punandu-si la incercare simtul artistic, dezvoltandu-si sensibilitatea, se vor apropia din ce in ce mai mult de expresivitatea si de performanta balerinilor adevarati.

Importanta primelor cursuri de balet pentru copii

De prea multe ori se intampla ca dansurile pentru copii sa se confunde si sa imite chiar dansurile executate de adulti. Trebuie sa fie clar insa, ca la o varsta atat de precoce, atunci cand cei mici incep sa se apropie de dans si in special de cele dintai cursuri de balet clasic, este nevoie de total altceva.

Poate ca, in necunostinta de cauza, ati fost tentati sa le oferiti copiilor lectii in care se practica exercitii similare celor trecuti de primele experiente. Aceste miscari, exercitii si coregrafii sunt daunatoare fizicului mult prea tanar, aflat inca in formare si in crestere, daca este supus unor stimulente precoce. In plus, se dovedesc a fi si inutile, deoarece ignora etapele premergatoare, in care cunoasterea propriului corp ar trebui sa reprezinte bazele mecanismului de invatare a pasilor si a tehnicilor.

Care este obiectivul primelor cursuri de balet copii?

Obiectivul primelor cursuri de balet pentru copii este dezvoltarea echilibrului si a coordonarii fizice, astfel incat cei mici sa devina constienti de miscarile propriului corp in spatiu. Considerand ca aceasta disciplina reprezinta baza tuturor celorlalte tehnici de dans, studiul baletului clasic este fundamental pentru atingerea performantelor de-a lungul intregului parcurs urmat de viitorii potentiali mari balerini.

Beneficiile dansului clasic sunt multiple, incepand o data cu imbunatatirea posturii si autodisciplina, ambele fiind bazele unui viitor la inaltime. De-a lungul lectiilor de balet copii, cu fiecare ora de curs desfasurata, cei mici vor deprinde tehnici si coregrafii noi. Totodata, vor explora si-si vor descoperi inclinatiile muzicale, simtul artistic, talentul si pasiunile.

Abia dupa ore indelungate de munca si eforturi sustinute, micii elevi vor incepe procesul de modelare a corpului. Simultan, sub indrumarea profesorilor de la cursurile de balet pentru copii, experti in dansul clasic dar si foarte buni pedagogi, cei mici vor invata cum sa-si dezvolte gratia, pregatirea fizica si stima de sine.

Astfel, o data initiati, elevii din aceasta grupa vor ajunge la varsta potrivita pentru a incepe sa danseze fara dificultati si fara a mai face confuzie intre pozitii, pasi, coregrafii. Castigandu-si increderea in propriile abilitati, cu talent, pricepere si multa munca, fiecare copil va avea sansa ca mai tarziu, sa se lanseze printre marii dansatori de balet clasic.

Tinuta obligatorie:

(inainte de inceperea cursurilor tinuta se comanda la magazinul partener specializat in comercializarea accesoriilor pentru dans si balet, preturile fiind cu 10% mai mici fata de pretul de lista):

  • Fete:
    Prebalet: Costum balet culoare roz, Dress alb, Flexibili alb/roz, Parul prins la spate in coada sau coc.
    Balet: Costum balet culoare alb, Dress alb, Flexibili alb/negru, Parul prins la spate in coada sau coc
  • Baieti: Tricou alb, Colanti negrii, Flexibili negrii
  • Adulti: Costum balet culoare negru, Colanti sau dress negru, Flexibili negru, Parul prins la spate in coada sau coc

Galerie

Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic
Cursuri de balet clasic Cursuri de balet clasic

Discutie: