Cursuri de dans popular

Ce este un dans popular?

Dansul popular sau folcloric, nascut din popor, este expresia unei natiuni si a poporului sau. Exprimand cu simplitate traditia populara, este modul prin care persoanele isi manifesta afectiunea si dragostea pentru pamant, patrie si pentru tot ce are valoare. Jocurile populare erau si inca mai sunt dansate de intreaga comunitate. Cu origini in spatiul rural, in prezent reprezinta un mod de comunicare atat intre persoanele din mediul rural, cat si din cel urban.

Asemeni jocului ludic, dansul popular este o activitate complexa care implica deopotriva si mintea, si trupul. Poate fi executat de dansatorii profesionisti dar si de amatori, cu o singura conditie: pasiunea pentru traditie sa fie insotita de dorinta de a o descoperi si cunoaste. In functie de particularitatea specifica zonei de apartenenta, fiecare categorie de dans popular este acompaniata de instrumente muzicale tipice.

De la ce varsta se recomanda inceperea unui curs de dans popular?

Spre deosebire de alte categorii, dansul popular romanesc, datorita naturaletii in executare, este potrivit tuturor, inca din frageda pruncie si pana la varsta de 100+. Scoala de dans Stop and Dance iti propune cursuri dans popular, recomandate atat copiilor mai inalti putin de-o schioapa, cat si celor din clasele gimnaziale si adolescentilor.

Fara sa fie nevoie de vreo inclinatie particulara catre miscare si dans, este suficienta dorinta de a se distra, juca si socializa cu alti semeni de-ai lor. O data prinsi in hora, copiii si adolescentii de azi, viitorii adulti de maine, vor putea sa-si continue pasiunea atata cat ii vor tine picioarele, adica pana pe vremea cand isi vor inscrie la randul lor copiii sau nepotii la cursuri dans copii.

Care este frumusetea dansului popular romanesc?

Gandindu-te la un dans popular romanesc, intelegi ca nu poate fi vorba despre un dans oarecare, comun si banal. Asa cum fiecare regiune se bucura de specificul ei, la fel si dansurile sunt strans legate de cultura si obiceiurile locale. Fiecare zona pastreaza traditia propriei muzici, a propriului mod de a se misca si sarbatori sau a se manifesta.

Fiecare zona a tarii are o cultura proprie ce se diferentiaza de cultura altor zone, prin caracteristicile specifice jocului traditional romanesc. Dansul popular se poate desfasura individual sau in grup, in cerc sau in linie, in perechi de doi, trei sau mai multi dansatori. Jocurile folclorice, cu toate ca sunt atat de diferite, au in comun muzica si ritmul antrenant, exprimand bucuria si pasiunea pentru distractie a fiecarui mic sau mare dansator.

De ce sa-ti inscrii copilul la cursuri de dans popular?

Invatand dansul popular romanesc, copilul tau va descoperi magia dansului folcloric si a portului national, va descoperi un mediu plin de muzica si armonie, o lume incarcata de ritualuri, obiceiuri si simboluri traditionale. Apropiindu-l pe cel mic de folclor, il vei incuraja sa patrunda in acest univers, sa il cunoasca si sa il salveze, ce altfel risca sa fie uitat de-a lungul veacurilor.

O data ce-l vei inscrie pe cel mic la cursuri dans copii, acesta va avea ocazia sa-si inceapa incursiunea in lumea fascinanta a dansului. Socializand cu alti copii de aceeasi varsta, va reusi apoi sa se integreze mai usor intr-un grup. Sub stricta indrumare si supraveghere a instructorilor scolii de dans Stop and Dance, fiecare copil va reusi sa se apropie si sa aprofundeze stilurile de dans popular romanesc, de la traditionala hora, la batuta moldoveneasca sau la invartita ardeleneasca.

Cum se desfasoara fiecare ora de la cursul de dans popular?

Chiar daca se afla la prima experienta, copilul tau, prin cursuri dans popular, va trece treptat de la ritmul muzicii, la pasii de baza si apoi la coregrafii mai complexe. Fiecare dans folcloric este repetat de-a lungul orelor de curs, astfel ca la final, cei mici, proaspeti absolventi ai cursurilor de dans popular romanesc, sa fie capabili sa execute corect fiecare miscare si coregrafie.

Fara sa aiba nevoie de cunostinte sau pricepere in arta dansului popular, baietii si fetele vor invata noi stiluri de dans proveniente din folclorul autohton, distrandu-se, alaturi de instructorii-pedagogi si de noii prieteni si parteneri de miscare. Nu ezita sa ne contactezi pentru a-ti inscrie copilul la cursurile de dans popular romanesc organizate periodic de catre scoala de dans Stop and Dance.

Discutie: