Istoria dansului jive - Stop and Dance

Dupa descoperirea Indiilor de Vest de catre Columb, a inceput si comertul cu sclavi. Se estimeaza ca in perioada 1840-1900 au fost deportati din Africa, in coloniile Noii Lumi, peste 40 de milioane de afro-americani. Incetul cu incetul, cultura, religia, mitologia si muzica africana s-au contopit cu cele ale indigenilor si europenilor. Din acest mix cultural s-au dezvoltat diversele stiluri de muzica si de dans afro-americane, iar printre acestea se numara si Jive-ul, dans cu o istorie interesanta si controversata.

Originile cuvantului "jive" sunt neclare, existand diferite variante cu privire la acestea. Cuvantul "jive" a deviat cel mai probabil din "Jev", care in limba vest-africana inseamna "a vorbi obraznic". Termenul mai are in argoul persoanelor de culoare si sensul de "minciuna, exagerare". De asemenea, el ar mai fi putut deriva si din modificare cuvantului englez "jibe" (a glumi).

In anii 1880, Jive-ul era cunoscut sub numele de Cake Walk, deoarece premiile pentru cele mai bune perechi de dansatori constau de cele mai multe ori in prajituri. Muzica asociata Jive-ului a fost cunoscuta sub numele de "Ragtime", fie datorita faptului ca protagonistii se imbracau in hainele ("rags") lor cele mai bune, fie pentru ca muzica era sincopata ("ragged").

Se trage din bine cunoscutul Rock&Roll, dans specific american, care s-a raspandit in Europa in timpul celui de-al doilea razboi mondial sub forma de Jitteburg. Acest dans este un amestec de Rock, Boogie-Woogie, American Swing si Jitteburg, de unde reiese caracterul expresiv si rapid al Jive-ului. El poate fi dansat atat pe ringul de dans la o competitie de dans sportiv, cat si in discoteca sau in cluburi. Cel mai evident element distinctiv al acestui dans este viteza. Jive-ul este de obicei dansat ultimul intr-o competitie si este de asemenea considerat cel mai greu dans de executat.

Muzica are un ritm de 4/4, timpii accentuati fiind 2 si 4.

Jive-ul preia elemente din diverse stiluri de dans si le adapteaza, le transforma in ceva unic, propriu, distinctiv si extrem de spectaculos. Miscarile rapide ale picioarelor sunt astfel preluate din celebrul si mult indragitul rock & roll, iar balansul si miscarile de sold sunt preluate din swing. Aceasta combinatie de miscari imprumutate si originale ale Jive-ului pot fi trasate pana la originile sale, explicandu-se cu usurinta atunci cand se ia in considerare faptul ca jive-ul este o expresie a multiculturalismului, a intalnirii dintre mai multe culturi.

Jive-ul este dansul perechilor tinere, neobosite si pline de energie, este dansul celor care vor sa impresioneze printr-o explozie de pofta de viata si sunt gata sa dea totul pe ringul de dans, pana la epuizare. Este un dans dificil, dar in acelasi timp unul dintre cele mai spectaculoase si impresionante dansuri rapide, iar atat privitorii cat si dansatorii sunt transpusi inca de la primii pasi in America anilor 1960, pe muzica legendarului Elvis Presley. Pentru a putea dansa jive este nevoie de o buna conditie fizica, pentru ca de obicei coregrafia contine pasi rapizi, ridicari si coborari ale genunchilor, numeroase prize si piruete care fac spectacol, dar sunt in acelasi timp solicitante si dificil de realizat.

Dansatorii care se dedica perfectionarii acestui stil de dans pot avea convingerea ca atunci cand incep jive-ul, ringul le apartine pentru ca acest dans plin de energie, expresie, bucurie si tinerete "vesnica" arata la fel de bine si de proaspat dansat la orice varsta.

Discutie:

Sector 1

Telefon0731 326.739

B-dul Ion Mihalache, Nr. 126

Puncte reper: Ion Mihalache, Piata Domenii, 1 Mai, Turda

Sector 2

Telefon0731 326.739

Str Profesor Ion Maiorescu, Nr. 32

Puncte reper: Mosilor, Obor, Eminescu, Dimitrov, Lizeanu

Sector 3

Telefon0731 326.739

Calea Vitan, Nr. 112

Mihai Bravu, Calea Vitan, Str Zizin, Str. Brailita, Langa reprezentanta Radacini

Sector 4

Telefon0731 326.739

In Curand

Sector 5

Telefon0731 326.739

In Curand

Sector 6 - Sediu I

Telefon0731 326.739

Dealul Čšugulea 3B, Et 1

Piata Veteranilor 50m, Iuliu Maniu 100m, Uverturii 100m, via a vis de Restaurant Casa Condor

Sector 6 - Sediu II

Telefon0731 326.739

Str. Rezervelor Nr. 72

Metro Militari, Militari Residence, Mc Donalds Militari, Iuliu Maniu

Stop and Dance Studio
Rating: 5.0
105 voturi / 105 pareri