Istoria quickstep-ului

Dezvoltat in timpul primului Razboi Mondial in suburbiile New York-ului, a fost interpretat initial de dansatori africani si caraibieni, debutul fiind in music-hall-uri americane, devenind foarte repede popular si in salile de dans. Acest dans a evoluat in 1920 dintr-o combinatie de Foxtrot, Charleston, Shag, Peabody si One-Step.

Dansul, englez la origine, a fost standardizat in 1927. Desi a evoluat din Foxtrot, Quickstep-ul este in prezent un stil de dans separat de acesta. Spre deosebire de Foxtrot-ul modern, barbatul adesea isi apropie picioarele, iar pasii sacadati se intalnesc frecvent (asemenea Foxtrot-ului initial). Cele trei figuri caracteristice Quickstep-ului sunt chasse-ul (in care se apropie picioarele), intoarcerea dreapta si lock-step-ul (pasul incrucisat). Acest stil de dans a evoluat treptat intr-unul foarte dinamic si cu multa deplasare pe ringul de dans, avand multe figuri cu sarituri, alergari, pasi rapizi cu mult avant si rotatii. Tempo-ul Quickstep-ului este unul vioi si a fost dezvoltat pe muzica sacadata din era jazz-ului, care este una alerta in comparatie cu alte genuri de muzica pentru dans.

Pana la sfarsitul secolului al XX-lea, complexitatea quickstep-ului executat de dansatorii profesionisti a crescut ca urmare a folosirii tot mai dese a pasilor sacadati cu durata de 1/8 timpi. In vreme ce, mai demult, figurile de quickstep se numarau cu pasi de quick (o bataie) si de slow (doua batai), multe figuri avansate din prezent se executa pe fractiuni de timpi; de exemplu: quick-si-quick-si-quick, slow, si-urile reprezentand si ele pasi separati. Este cel mai energic dans standard, jucaus si vioi, cu un ritm ascutit, dar, in acelasi timp, usor ca un fulg, emanand un farmec aparte. Figurile sunt dinamice pretinzand mult exercitiu si sincronizare.

Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 50 masuri pe minut.

Quick step-ul este o versiune rapida a Foxtrot-ului, dar a reusit in acelasi timp sa se impuna drept un stil propriu, distinct, extrem de usor de recunoscut datorita pasilor specifici. Quick step-ul este un dans tehnic, ce prezinta numeroase dificultati si se perfectioneaza greu, insa rezultatul final este unul dintre cele mai antrenante si impresionante stiluri de dans din aceasta categorie.

Dansatorii de Quick step trebuie sa fie in armonie perfecta cu partenerul, dar si cu muzica pentru a mentine ritmul si tempo-ul, iar rezultatul final, atunci cand dansatorii sunt adevarati maestrii ai quick step-ului, pare mai mult o joaca - o joaca plina de gratie si ritm.

Muzica pe care se danseaza quick step-ul este de obicei jazz sau swing cu un tempo de aproximativ 50 de beat-uri pe minut, insa datorita alternarii dintre pasi lenti si rapizi, quick step-ul pare un dans mult mai energic si mai greu de stapanit decat este in realitate, atunci cand este privit din afara.

Datorita faptului ca quick step-ul permite opriri bruste in coregrafie, acesta este unul din dansurile ideale pentru valsul miresei. Pentru primul dans al mirilor este foarte important ca dansul ales sa permita momentele de poza din timpul dansului, de care sa poata profita fotograful. Pentru a putea dansa quick step, cuplurile de dansatori trebuie sa fie in stare fizica excelenta deoarece acesta dans rapid si energic este extrem de solicitant.

Quick step-ul este un dans vesel, un dans al energiei ce exprima optimism, vitalitate, tinerete si pofta de viata. Pentru ca pasii sunt rapizi, cuplul poate umple cu usurinta ringul de dans.

Discutie: