Istoria dansului salsa

Istoria dansului Salsa este piperata cu zvonuri si contradictii, desi putini ar nega faptul ca muzica si dansul au originea, in mare parte, in Cuban Son. Multi accepta Salsa, asa cum o stim noi azi, ca fiind o interpretare mai veche a dansurilor Nord Americane. Comunitatea Latino-newyork-eza avea o paleta vibranta de muzica si dans prin anii `50, insa a avut success limitat cu influenta "Engleza". In 1970, odata cu adoptarea termenului Salsa, s-a diminuat bariera culturala, reducandu-se numai la influenta muzicii si dansului latin.

Modernizarea dansului Mambo in anii 1950 a fost determinanta de ceea ce se va numi Salsa. Exista numeroase dezbateri daca dansul pe care il numim azi Salsa are origini in Cuba sau Puerto Rico. Influenta Cubei in America de Nord a fost diminuata dupa revolutia lui Fidel Castro si urmarea platformei embargoului. Comunitatea Latino-newyork-eza era in mare parte din Puerto Rico, Salsa fiind unul din dansurile principale, cunoscut, de altfel, in lumea intreaga. Celia Cruz, numita de multi ca fiind Regina Salsa, afirma ca salsa nu exista ca si un ritm, ci ca o exclamare a muzicii guaracha, bolero, cha cha cha, danzon, son sau rumba; faimosul compozitor si musician Tito Puente a argumentat ca singurele influente in Salsa sunt mambo, rumba, danzon si cha cha.

Dansul de salsa este o experienta intensa si senzuala care nu isi pierde insa latura de relaxare, destindere si socializare. In realitate, salsa este poate unul dintre cele mai populare dansuri sociale la nivel international, este mai mult decat o oportunitate de a imbratisa pasiunea pentru muzica, salsa inseamna libertate de expresie si comunicarea intre parteneri fara a fi nevoie de cuvinte ca mijlocitori, ceea ce transforma intreaga experienta a dansului de salsa intr-una puternic inradacinata in aspectul social al dansului.

Mai mult decat un simplu dans, salsa este o modalitate excelenta de a integra miscarea in ritmul haotic la vietii moderne, miscarile tipice acestui dans lucrand toate grupele de muschi, de la abdomen la solduri si la picioare. Salsa este o modalitate excelenta de a te mentine in forma, a-ti face prieteni si a-ti redescoperi increderea si senzualitatea interioara. Dansul de Salsa le permite partenerilor sa isi exploreze in mod creativ si aproape intuitiv latura sensibila, senzuala, ce altfel ramane ascunsa de multe ori datorita diversilor factori sociali. Dansatorii de Salsa au nevoie in primul rand de pasiune pentru dans si incredere in sine, incredere ce se capata cu usurinta, apeland la doar cateva cursuri de Salsa, dansatorul amator poate incepe deja sa participe la intalniri si petreceri speciale de Salsa, unde accentul se pune pe partea sociala a dansului.

Cuvantul salsa se traduce ca "amestec", iar acest amestec reprezinta intocmai puterea acestui dans de a aduce impreuna dansatori amatori sau profesionisti, oameni de toate varstele de toate nationalitatile si din diverse medii sociale.

Discutie: