Istoria tango-ului

Tango-ul s-a nascut in Argentina, in Buenos Aires la sfarsitul secolului al XIX-lea, in suburbiile sarace ale orasului care adaposteau un numar foarte mare de emigranti de pe toate continentele. Muzica de tango era foarte simpla, de acompaniament pentru versurile care exprimau bucuriile, iubirile si tristetile locuitorilor din Buenos Aires. Dansul era simplu si monoton, se dansa pe strazi si in bordeluri, iar pentru ca numarul barbatilor era net superior, cuplurile de dansatori erau formate mai mult din barbati.

Tango este muzica unui trio de instrumente format dintr-un bandoneon, un pian si o chitara. Dar chiar si aici erau intampinate probleme ale barierelor lingvistice in incercarea de a comunica cu prostituatele care, la randul lor, aveau origini foarte diverse. In aceste conditii, Tango-ul a evoluat ca un mod de comunicare non-verbala (tip pantomima) cu conotatii sexuale intre prostituate si clienti. Improvizatia coregrafica era plina de emotie, temperament si gesturi tandre, fiind acompaniata de muzica trio-ului de instrumente mai sus mentionat. Europenii au descoperit tangoul in bordelurile si spectacolele de cabaret din Buenos Aires, iar la inceputul secolului al XX-lea l-au adus la Paris in saloane de dans.

Tango-ul ramane si in Europa ca dans de societate si va fi introdus mai tarziu ca stil de dans in dansul sportiv. Perioada 20-50 este cunoscuta ca epoca de aur a tango-ului: muzica, dansul si literatura de tango au atins maturitatea artistica. Emulatia Buenos Airesului a cuprins un numar mare de virtuosi muzicieni, dansatori, poeti, artisti plastici si, nu in ultimul rand, locuitorii Buenos Airesului, inima tangoului; de mentionat ca majoritatea maestrilor dansatori de tango sunt argentinieni.

Tango-ul este o experienta personala care se traieste in cuplu pe ringul de dans. Adevarata istorie a tango-ului se scrie in fiecare clipa, in inima fiecarui dansator. Varianta internationala a tango-ului, cunoscuta din competitiile de dans sportiv, reprezinta un hibrid generat de catre profesorii de dans din Marea Britanie. Acestia au adaptat Tangoul Argentinian care, prin origine si caracter, s-ar fi incadrat in categoria dansurilor latino-americane, a dansurilor "Ballroom", modificandu-l in consecinta. Astfel, priza a devenit mai larga. Miscarea perechii a capatat o caracteristica progresiva accentuata, iar multe dintre figurile de dans au fost importate din celelalte dansuri de salon.

Tango este un dans pentru care dansatorul nu are nevoie doar de tehnica, ci si de o bogatie de emotie si dedicatie totala, tango este un dans al spiritului la fel de mult ca si al corpului, o succesiune de miscari ce devin una dintre cele mai bogate modalitati de comunicare non verbala din lumea dansului. Tangoul este un dans superb, o celebrare a muzicii, a miscarii, a ritmului si a expresiei proprii, iar cei care aleg sa practice acest tip de dans sunt adesea captivati inca de la primele cateva cursuri.

Experienta de a dansa tango cu un partener este una intima, plina de senzualitate, putere de expresie si spune aproape intotdeauna o poveste, povestea celor care il danseaza. Faptul ca Tango este un dans atat de dificil de invatat face parte din farmecul sau, din fascinatia pe care o exercita asupra celor care se dedica acestui stil de dans, este o provocare ale carei satisfactii sunt pe masura.

Pentru a dansa tango este nevoie de pasiune adevarata, dedicatie, imbratisarea propriilor imperfectiuni si o deschidere catre partener care sa creeze acea magie vazuta de privitor ca ceva ce nu poate fi invatat. Mai mult decat un dans, acesta este o stare de expresie, un mod de viata, un mod de a transforma limbajul dansului intr-o poveste intuitiva, atat pentru cei ce privesc, cat si pentru cei ce il danseaza. Exista diferente clare intre stilurile de tango dansate in prezent, de la cel argentinian cu accent pe gratie, conexiune si intimitate, la cel modern ce pune accentul pe spectacolul de miscare, insa indiferent de stilul dansat, tangoul creaza o imagine de o frumusete ce nu poate fi tradusa in cuvinte, doar in pasi de dans.

Masura muzicala este de 4/4, tempoul fiind de 30-33 masuri pe minut.

Discutie: