Foxtrot-ul a aparut in vara lui 1914, gratie actorului de vodevil Harry Fox. Nascut in 1882 cu numele Arthut Carringford in Pomona, California, el a preluat numele de scena Fox dupa bunicul sau. Inca de la varsta de 15 ani s-a aflat pe cont propriu. A plecat intr-un turneu cu circul si a jucat baseball profesionist pentru o scurta perioada de timp. Unui producator de muzica i-a placut vocea lui si l-a angajat sa cante melodii din culisele teatrelor de vodevil din San Francisco. In 1904 a jucat intr-o comedie intitulata Mr. Frisky of Frisco. Dupa cutremurul din San Francisco si incendiul din 1906, Harry Fox a migrat in est si in cele din urma s-a oprit in New York.
Istoria foxtrot-ului
La inceputul lui 1914 Fox apare in numerose spectacole de vodevil din zona New York-ului. In aprilie a jucat alaturi de Yansci Dolly, din celebrul grup Dolly Sisters, intr-o creatie a lui Hammerstein. In acelasi timp, Teatrul din New York, unul dintre cele mai mari teatre din lume, era transformat in cinematograf. Ca o atractie in plus, conducerea teatrului a decis sa includa numerele de vodevil in pauzele dintre spectacole. Harry Fox si compania sa, American Beauties, au fost alesi pentru a sustine un numar de dans. In paralel, acoperisul teatrului era transformat in Jardin de Danse, iar surorile Dolly aveau cate o reprezentatie aici in fiecare seara.
Foxtrot-ul a luat nastere in Jardin de Danse de pe acoperisul Teatrului din New York. La etajele de mai jos, ca parte a reprezentatiei sale, Harry Fox facea pasi de trap (trot, in engleza) pe muzica sacadata. Drept urmare a faimei de care se bucura dansul de salon, era necesara aparitia unei forme de dans care putea sa exprime ritmul lent de 4/4, care sa ramana insa pe loc. Aceasta nu a insemnat renuntarea la foxtrot-ul cu deplasare, insa dansul pe loc a permis oamenilor sa se bucure de muzica de fundal, ceea ce era accesibil si pe gustul multora; tot in acest cadru, numeroase formatii dadeau muzicieni exceptionali, experimentau si perfectionau toate noile sunete si beat-uri venite din America. Dansul a devenit cunoscut pe loc sub numele de crush, apoi de rhythm dancing (dans ritmic). In prezent acesta poarta numele de dans de societate, nume care ii denota scopul si limitarile. S-ar considera un act antisocial strabaterea unui salon plin de dansatori, dansul cu un singur partener cand te afli in companie numeroasa sau executarea figurilor de dans cu atata concentrare in detrimentul conversatiilor. De asemenea, acest dans poate constitui o foarte buna baza pentru foxtrot.
Odata invatat foxtrotul, cei mai multi amatori incep sa se simta cu adevarat dansatori, pentru ca acesta este un stil de dans tehnic, destul de dificil, dar extrem de captivant odata ce pasii de baza incep sa fie perfectionati. Foxtrotul poate fi mai lent, metoda preferata de multi dansatori incepatori, dar poate fi si mai rapid, transformandu-se in quick step. Complexitatea acestui dans este doar una dintre multele caracteristici care atrag si care fac dansatorul sa se dedice perfectionarii acestui stil.
Foxtrotul este un dans romantic, ce la prima vedere pare sa contina pas simpli, dar care combina pasii lenti cu pasii rapizi, timing-ul fiind de obicei lent, rapid rapid sau lent lent rapid rapid. Timing-ul este poate cea mai importanta caracteristica a Foxtrotului si ceea ce da acestui dans farmecul aparte atunci cand este privit de spectatori. Pentru ca invatarea Foxtrot-ului sa nu para o provocare prea mare pentru dansatorul amator, se recomanda ca acestia sa invete mai intai fie valsul, fie quick step-ul, ambele fiind un punct excelent de start pentru foxtrot.
Desi Foxtrot-ul este foarte similar cu valsul, fiind unul dintre cele mai line si armonioase dansuri de acest tip si urmand aceeasi directie opusa acelor de ceasornic pe ringul de dans, acesta se caracterizeaza prin cativa pasi distinctivi pentru stil. In Foxtrot, dansatorii fac pasii lung atunci cand tempo-ul este lent si pasi scurti atunci cand tempo-ul este rapid. Tempo-ul muzicii dicteaza cat de lungi sau scurti trebuie sa fie pasii, iar pentru a mentine fluiditatea dansului, ambii parteneri trebuie sa fie in perfecta armonie cu muzica.
Foxtrot-ul a fost cea mai importanta evolutie in domeniul dansului de salon. Combinarea pasilor rapizi (quick) cu cei lenti (slow) ofera mai multa flexibilitate si placere de a dansa decat dansurile one-step si two-step pe care le-a inlocuit. Foxtrot-ul dispune de cea mai mare varietate si, in multe feluri, este dansul cel mai greu de invatat!