Istoria valsului lent

Cunoscut initial sub numele de "Boston", acest dans era caracterizat, printre altele, de intoarceri lente cu miscari lungi si alunecate, partenerii tinandu-si mainile unul pe soldurile celuilalt. O alta schimbare importanta, care a avut o influenta foarte mare in dezvoltarea ulterioara a dansului sportiv, a fost cea legata de pozitia labelor picioarelor: initial acestea erau tinute intoarse in afara, ca in balet, Boston-ul fiind primul dans de salon in care labele picioarelor se miscau pastrand un paralelism reciproc. Aceasta evolutie a fost determinata de introducerea pasilor in fata si in spate in figurile de dans.

Valsul american de astazi seamana cu stilul international, cu diferenta ca se permite o varietate mai mare de pozitii de dans, inchise si deschise, abordare similara celei folosite in dansurile latino-americane. Permiterea despartirii dansatorilor din pozitia traditionala ofera stilului american o libertate de exprimare unica, incluzand genurile dramatic si show. Cu toate acestea, cel putin deocamdata, in competitiile de dans sportiv desfasurate sub egida I.D.S.F. si B.D.F., aceasta abordare este interzisa.

Dupa o evolutie de aproape un secol, Valsul Lent este astazi un dans lin (smooth), caracterizat de actiunea de "swing" (consecinta a combinarii deplasarilor pe orizontala cu variatii pe verticala a centrului de greutate al perechilor). Actiunea caracteristica de inaltare si de coborare a Valsului se repeta ciclic la fiecare masura, dupa cum urmeaza: I. inaltarea incepe pe pasul 1; II. inaltarea continua pe timpul pasilor 2 si 3; III. se coboara la sfarsitul pasului 3.

Masura muzicala este de 3 masuri, tempoul fiind de 25-30 masuri / minut.

Valsul lent nu este doar o frumoasa introducere in lumea dansului clasic, ci are si numeroase beneficii asupra sanatatii si echilibrului mintal si emotional al dansatorilor. Valsul lent este o metoda de relaxare si detasare prin dans, partenerii avand ocazia sa se concentreze doar pe miscare ritmica, atingand astfel o stare de armonie calmanta.

Miscarea continua lina si transferurile de greutate implicate in practicarea acestui tip de dans stimuleaza sistemul cardiovascular in aproape aceeasi masura ca exercitiile cardio sau o sesiune de cycling, cu diferenta ca acesta activitate nu este perceputa de organism drept una stresanta, ci dimpotriva, ca o oportunitate de detasare si relaxare. Chiar si cel mai lent vals arde 200 de calorii pentru o sesiune de 60 de minute de antrenament, fiind un mod ideal de mentinere in forma si imbinare a utilului cu placutul.

Acest dans lent este mai solicitant decat poate parea la prima vedere datorita schimbului de greutate de pe un picior e altul care se intampla pana la 90 de ori pe minut, devenind astfel o excelenta miscare ce promoveaza tonifierea. Coloana se indreapta, postura sustinuta este una corecta, iar muschii picioarelor si ai intregului spate lucreaza cu fiecare pas. Este o tehnica ce necesita finete, un simt excelent al ritmului.

Valsul lent este o modalitate eleganta si seducatoare de mentinere in forma ce implica la fel de mult ambii parteneri si rafineaza simtul ritmului in dansatori. Practicantii acestui dans observa imediat o schimbare in postura, iar a stii sa dansezi vals este intotdeauna un plus la orice fel de petrecere si eveniment formal, o calitate mereu apreciata de partener si un mod de a atrage atentia subtil si elegant pe ringul de dans.

Discutie: